Kopen

 

Het zal u niet ontgaan zijn, dat de huizenprijzen van woningen in de grote Nederlandse steden de afgelopen jaren toenamen. In het begin van 2018 zijn deze prijzen nogmaals met 10% gestegen! Het maakt dat de kans op een oververhitting van de woningmarkt toeneemt, nu steeds minder mensen een woning kunnen kopen. Zij hebben niet voldoende spaargeld om de woning te kopen, ze kampen met hoge studieschulden uit het verleden, of hebben niet voldoende inkomen om de hypotheekkosten te kunnen betalen. Met name voor starters is de aanschaf van een nieuwe woning bijzonder lastig! In het bijzonder wanneer zij kleine verbouwingen binnen de woning uit willen kunnen voeren.

Ook in Noord-Nederland stijgen de woningprijzen

Waar de stijging in de prijzen van huizen voornamelijk in de grote steden merkbaar was, heeft deze trend zich ook in andere delen van Nederland doorgezet. Zo zijn ook de prijzen voor woningen in Groningen, Friesland en Drenthe gestegen. Niet alleen stegen de prijzen hier, ook nam het aantal verkochte woningen toe. Het duidt erop dat mensen niet langer naar woningen zoeken rond de Randstad, maar ook elders kijken om aan een betaalbare woning te komen. Huren is vaak geen optie, doordat het huuraanbod beperkt is en de kosten hiervan hoog zijn.

Koop een huis voor de toekomst

Nu een huis kopen betekent dat u het risico loopt, dat de waarde hiervan in de komende jaren daalt. Het is zodoende belangrijk, om voor een huis te kiezen die ook in de toekomst voldoende ruimte biedt. Mogelijk bent u van plan om een gezinsuitbreiding te plannen, waarvoor het huis voldoende ruimte moet bieden. Zo hoeft u de woning over een aantal jaar niet voor een lager bedrag te verkopen, als u genoodzaakt bent om te verhuizen vanwege de komst van een kind.

 

Tip: kies voor een huis met een grote tuin! De waarde hiervan ligt vaak wat lager en het geeft u de mogelijkheid om uit te breiden.